Wat is een maatschappelijke stage?

Sinds 2011 verzorgt Ons-Welzijn in Oss e.o. de maatschappelijke stage voor een aantal middelbare scholieren in Oss. Een maatschappelijke stage is een vorm van leren binnen of buiten de school, waarbij de leerling door vrijwilligerswerk de samenleving beter leert kennen en er iets aan bijdraagt. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling. 

Wat is het verschil met beroepsstages?

Praktijkstages zijn gericht op het beroep dat een leerling later gaat doen; de maatschappelijke stage heeft als doel op een leuke manier de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Praktijkstages vinden ook plaats bij commerciële bedrijven. Maatschappelijke stages vinden alleen plaats bij non-profit organisaties of bij bedrijven met een maatschappelijk project.

Of zoals een leerling dat zelf heel mooi omschreef: praktijkstages doen leerlingen voor zichzelf. Maatschappelijke stages doen leerlingen voor een ander.

 

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag