Wat is MaS?

Een maatschappelijke stage is een vorm van leren, waarbij je, buiten lestijd, activiteiten uitvoert. Deze activiteiten kenmerken zich door: Kennismaken met vrijwilligerswerk. Het nemen van verantwoordelijkheid voor een ander en/of een gemeenschappelijk belang. Kennismaken met het reilen en zeilen van vrijwilligers bij non-profitorganisatie.

Kortom: iets betekenen voor een ander(en) zonder dat je ervoor wordt betaald.

Hoeveel uur loop je stage?

Het is de bedoeling dat je in ieder geval 20 uur besteedt aan je maatschappelijke stage, maar meer mag natuurlijk ook.

Wat heb je aan een maatschappelijke stage?

Je verdient er geen geld mee. Toch is jouw maatschappelijke stage voor een ander van grote betekenis. Of je nou voedselpakketten helpt klaarmaken voor de voedselbank, boodschappen doet voor een bejaarde buurvrouw of de F-jes traint bij de voetbalclub, je doet iets wat voor anderen fijn en belangrijk is. Heel veel clubs en verenigingen kunnen niet zonder het werk van vrijwilligers, en als stagiair ben jij dus een grote hulp! 

Voor jezelf is een maatschappelijke stage ook heel belangrijk, omdat je sommige dingen niet op school kunt leren. Je komt in een andere omgeving dan school en leert nieuwe dingen, bijvoorbeeld leidinggeven (trainen van de kleintjes op je sportclub), spreken voor een groep (helpen op een basisschool), werken in de horeca (serveren in een restaurant van een verzorgingshuis) omgaan met mensen met een handicap (een carnavalswagen bouwen met jongeren met een verstandelijke beperking). Dit soort dingen kun je niet op school leren, je moet het in de praktijk ervaren! Ook als je je stage heel stom vond, is dat leerzaam: je bent er achter gekomen wat je niet leuk vindt. En die ervaring kan je helpen bij je latere beroepskeuze.

Een maatschappelijke stage kun je prima vermelden op je cv. Als je de arbeidsmarkt op gaat, heb je logischerwijs nog weinig werkervaring. Werkgevers vinden het interessant om te zien of je buiten de verplichte schooluren iets extra's hebt gedaan, en wat dat was. Jouw maatschappelijke stage "vertelt" iets over jou.

Sommige jongeren vinden het zo leuk bij een stageplek, dat ze er blijven komen na het afronden van hun maatschappelijke stage. Zo vloeit de maatschappelijke stage over in vrijwilligerswerk. Wie weet geldt dat ook voor jou!   

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag