Soorten stages

Er zijn verschillende vormen van stages.  De activiteit bepaalt welke stagevorm het beste past. 

Actiedag 

Stage van één dag, waarbij leerlingen (vaak in groepsverband) een afgebakende klus uitvoeren. Bijvoorbeeld: De boswachter helpen met bomen kappen. 

Blokstage/projectweek 

Stage van meerdere, aaneengesloten dagen. Bijvoorbeeld: Helpen bij de voorbereiding en uitvoering van een kindervakantieweek, een evenement voor mantelzorgers of een sponsoractie van een sportclub. 

Lintstage 

Stage van meerdere, niet aaneengesloten dagdelen binnen een afgebakende periode. Bijvoorbeeld: Gedurende twee maanden elke vrijdagmiddag helpen bij de zwemles voor jongeren met een beperking of bij het trainen van jonge hockeyers. 

Estafettestage 

Stage waarbij een leerling een periode actief is als vrijwilliger en daarna het stokje overdraagt aan een volgende leerling. Zo is de continuïteit voor de stagebieder gewaarborgd. Bijvoorbeeld: Gedurende een jaar zaterdagmiddagactiviteiten bedenken en uitvoeren voor asielzoekerkinderen. Na een aantal weken draagt een groep leerlingen het stokje over aan een andere groep. Omdat de leerlingen zelf mogen kiezen uit het aanbod stage is het wel onzeker of er een volgende groep is. 

Carrouselstage 

Stage waarbij een groep leerlingen een activiteit uitvoert voor verschillende stagebieders. Bijvoorbeeld: Activiteiten bedenken en uitvoeren voor buurthuizen. Eén groep leerlingen geeft in een aantal buurthuizen een dansworkshop voor kinderen, een andere groep een workshop ‘mobiele telefoon’ voor ouderen. 

Vrije vorm 

Stage waarbij leerlingen de opdracht krijgen binnen een afgebakende periode (vaak een schooljaar) een bepaald aantal uur vrijwilligerswerk te doen. Leerlingen zoeken zelf één grote klus of meerdere kleine klussen om aan hun stage-uren te komen.

 

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag