Trainen met Talentjes

Stage bij SV TOP, december 2012

SV TOP staat voor “Sportvereniging Tot Ons Plezier” en bestaat al sinds 1928. In de loop der jaren heeft SV TOP een groot aantal prestaties behaald in het amateurvoetbal. SV TOP is ook hard op weg om uit te groeien tot een vitale club met een brede maatschappelijke doelstelling. Zoals de ontwikkeling van een nieuwe accommodatie en samenwerking met scholen, waaronder de Talentencampus en met maatschappelijke organisaties, zoals Vivaan.

Mede door de Talentencampus heeft SV TOP besloten om mee te doen met maatschappelijke stages omdat enerzijds door samenwerking meer mogelijk wordt en anderzijds is een maatschappelijke stage een waardevol iets. “Voor een leerling kan een maatschappelijke stage een beleving zijn, een andere kijk op de wereld geven en het is goed dat ze hiermee op jonge leeftijd geconfronteerd worden” aldus Jan Lowes, mede – maatschappelijke – stage – coördinator SV TOP.

John Geurts - Trainer/Leider SV Top F4: Eén van de maatschappelijke stages bij SV TOP is ‘Trainen met Talentjes’. Deze activiteit houdt in, dat tijdens de trainingen het sociale – en spelaspect wordt gecombineerd. Het aandeel van de stagiaire is dat deze meehelpt door zelf ook oefeningen te verzinnen, uit te leggen en leiding te geven tijdens de trainingen. “Wanneer er vanuit de stagebegeleider en de stagiaire wordt geïnvesteerd ontstaat er een win-win situatie. Een voorbeeld van een win-win situatie is dat we met meer mensen zijn en hierdoor kunnen we de kinderen beter en intensiever begeleiden. Ik vind maatschappelijke stages heel erg positief, want de leerlingen zien met eigen ogen wat er gebeurd op de werkvloer c.q. sportvereniging. Als je klaar bent met school en de werkmaatschappij in gaat word je niet het diepe ingegooid. Met name omdat je op jonge leeftijd hebt kunnen ervaren hoe het eraan toe gaat. Ik zie dit echt als een plus”.

Twee leerlingen, Matthijs de Bont (14) en Phi Tran (15), van het Mondriaancollege 3e jaar lopen stage bij SV TOP. 

Matthijs de Bont: Ik heb voor deze stage gekozen omdat ik zelf van voetballen houd en ik wilde kijken hoe het is om F’jes te trainen. Ik kom ook altijd kijken wanneer SV Oss een wedstrijd heeft. De stage is leuker dan ik verwachtte omdat je altijd genoeg leuke dingen te doen hebt. Je mag ook zelf oefeningen verzinnen en uitleggen. Verder is het leuk om met kinderen te werken omdat ze enthousiast meedoen en naar je luisteren. Tijdens de trainingen heb ik geleerd hoe je het beste met kinderen kan omgaan en hoe je ze het beste iets kan leren. Het is leuk om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen in voetbal. Ik denk dat maatschappelijke stage iets toevoegt aan de middelbare schooltijd. Je leert met mensen omgaan en je leert in te zien dat het goed en ook wel nodig is om mensen te helpen. Het is gewoon iets goeds en als je een leuke stage hebt is het eigenlijk ook meer een hobby. Ik zou deze stage zeker willen aanraden aan anderen. 

Phi Tran: Ik zocht een stage en op www.mas4jou.nl zag ik dat SV TOP stages aanbiedt. Ik voetbal zelf bij SV TOP en het leek me leuk om zelf een keer training te geven. De stage houdt in dat je kinderen leert voetballen en dat de kinderen er ook plezier in hebben. Er is niet echt iets wat ik niet leuk vind aan de stage. De trainers behandelen je goed en het is ook fijn dat je zelf oefeningen mag inbrengen. Als je van voetbal houdt zou ik deze stage zeker aan willen raden, want je leert hoe je het beste dingen kan uitleggen en ook hoe je met mensen, vooral kinderen kan omgaan.

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag