Helpen bij Klik & Tik cursus

Stage bij Basisbibliotheek Maasland - Oss, november 2012

BasisBibliotheek Maasland is niet alleen een plek waar mensen boeken kunnen lenen. De bibliotheek heeft verscheidene functies zoals een plek waar mensen worden voorzien van kennis én zich kunnen ontwikkelen op verschillende vlakken zoals laaggeletterdheid.  

Met dit streven in het achterhoofd zijn verschillende organisaties zoals BasisBibliotheek Maasland, ROC de Leijgraaf, de Gemeente en UWV samen gekomen om te bespreken wat ze extra kunnen doen voor de burgers. Zij sloten aan bij het landelijke ‘Klik en Tik’ project dat met name bedoeld is voor laaggeletterden en mensen die niet digivaardig zijn.


Onderdeel van dit project is de inzet van maatschappelijke stagiaires, in samenwerking met www.mas4jou.nlKlik & Tik is een beginnerscursus om digitale vaardigheden op te doen, zoals het web opgaan. Voor deze cursus is door www.ETV.nl een fictieve website ontwikkeld waar de deelnemers op inloggen. Door middel van dit programma en aan de hand van verschillende oefeningen wordt het internet verkend. Het doel van de cursus is dat de deelnemers op het eind vertrouwd raken met het werken op het web.

BasisBibliotheek werkt verder ook nauw samen met ROC de Leijgraaf. De deelnemers kunnen bijvoorbeeld bij het ROC de Leijgraaf de digitale vaardigheden verder ontwikkelen. Ook kunnen de deelnemers de Nederlandse taal op het ROC bijschaven.

BasisBibliotheek Maasland ziet het ook als haar functie om stageplaatsen aan te bieden waar middelbare scholieren hun maatschappelijke stage kunnen doen.

"Maatschappelijke stage is een nuttig project. We hebben hier hele positieve ervaringen mee. Een activiteit zoals Klik & Tik loopt beter door de maatschappelijke stagiaires, we kunnen meer deelnemers in een groep plaatsen en de deelnemers hoeven minder lang te wachten voordat ze geholpen worden. De interactie tussen de maatschappelijke stagiaires en de deelnemers levert voor beide partijen iets op. Enerzijds krijgen de maatschappelijke stagiaires, die van verschillende scholen komen, contact met elkaar en men is betrokken bij de verschillende groepen uit de samenleving. Anderzijds krijgen de deelnemers de mogelijkheid om te leren van en begrip te hebben voor jongeren” aldus Mariëlle Derks - BasisBibliotheek Maasland Oss - Medewerker Informatie & AdviesAmber van den Broek (14) zit in het 3e jaar van het Maaslandcollege en Myrthe Hultermans (15) zit op het TBL in het 4e jaar. Allebei lopen ze stage bij BasisBibliotheek Maasland en helpen bij de cursus Klik & Tik.

Amber van den Broek: “Ik heb deze stage gevonden via www.mas4jou.nl . De stage houdt in dat je mensen begeleidt bij de vragen die ze behandelen over het internet. Het leek me erg leuk om met andere mensen in aanraking te komen en ik ben ook wel goed met internet dus waarom zou ik het anderen niet leren? Soms neemt het wel tijd in beslag die ik eigenlijk nodig heb voor mijn huiswerk, maar aan de andere kant is het ook leuk om eens iets anders te doen dan je dagelijkse routine. Ik heb geleerd dat je niet alleen van anderen kunt leren maar ik ook anderen iets kan leren. Tijdens het helpen kom ik ook nieuwe dingen tegen waar ik van leer en ik kan eens een volwassene helpen in plaats van andersom. De stage is heel erg leuk om te doen en zeker een aanrader voor andere leerlingen!”

Myrthe Hultermans: “Deze stage heb ik gevonden op de stagemarkt van MaS4jou en dit leek me het leukst om te doen. Ik heb ook gekozen voor deze stage omdat ik wel goed ben met internet en als ik hiermee anderen kan helpen dan doe ik dat graag! Verder heb ik geleerd om heel precies aan mensen uit te leggen wat ze moeten doen en óók om niet alles zelf te doen maar het echt aan de deelnemers over te laten. Het is een keileuke stage en het maakt niet uit dat je niet veel van internet weet want je leert er zelf ook van!”

 Meneer Peters (deelnemer cursus Klik & Tik)“Ik vind het wel goed dat jongeren een maatschappelijke stage moeten doen.”

 

 

 

 

Meneer van den Elzen (deelnemer cursus Klik & Tik): “Ik heb goede ervaringen met het feit dat jongeren meehelpen bij de cursus. Ze leren zelf ook dingen terwijl ze ons uitleg geven.”

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag