Zwarte piet spelen bij Sinterklaasviering

Stage bij BrabantZorg, locatie Katwijk, december 2012

BrabantZorg levert zorg, welzijn en onderdak aan ouderen die in een BrabantZorg locatie zoals Katwijk komen wonen. Verder biedt BrabantZorg dagbesteding aan op de verschillende locaties aan mensen van buitenaf. Er wordt ernaar gestreefd om alle doelgroepen zo gelukkig mogelijk oud te laten worden. Ook maatschappelijke stagiaires helpen mee om dit doel te bereiken. “Stagiaires krijgen een goed beeld over wie ouderen zijn en wie er in een zorgcentrum/verpleeghuis woont.

Een van de activiteiten is de sinterklaasviering. Deze wordt opgeleukt door stagiaires van www.mas4jou.nl die als zwarte piet zijn verkleed. Het is voor de mensen heel leuk dat er pieten bij zijn omdat het iets is dat ze herkennen van kleins af aan.”

BrabantZorg biedt al langer maatschappelijke stages aan doordat leerlingen uit zichzelf contact opnamen met BrabantZorg en helpende handen zijn altijd nodig. Sinds 2012 biedt BrabantZorg maatschappelijke stages aan via www.mas4jou.nl mede vanwege de efficiëntie van de site. “Doordat leerlingen zich in kunnen schrijven voor verschillende activiteiten sluiten de stages beter aan bij wat de leerlingen leuk vinden. Hierdoor krijgen we leerlingen binnen die bewust voor ouderenzorg hebben gekozen en dikwijls zijn ze erg enthousiast. Soms vinden de stagiaires het wel eng omdat het een doelgroep is die ze niet kennen maar naarmate ze bezig zijn gaat het steeds beter. Nu en dan zijn er stagiaires die heel jong zijn en waarvan je denkt: wow, o wat knap.”

Maatschappelijke stages laten de leerlingen inzien wat er allemaal in de wereld is en wat leeft er nog meer om hen heen. Het is heel gezond dat jongeren weten waar vrijwilligers zich allemaal voor in kunnen zetten en dat extra handen altijd nodig en zinvol zijn. “We hopen dat maatschappelijke stages doorgaat in de komende jaren want we willen er graag mee door en het liefst nog uitbreiden. Maatschappelijke stage voegt zeker iets toe aan de ontwikkeling van de leerling en aan de maatschappij. Ze hadden hier al eerder mee moeten beginnen” aldus Marieke Reuvers – BrabantZorg, locatie Katwijk – vrijwilligerscoördinator & activiteitenbegeleider.

De twee stagiaires die meehelpen bij de sinterklaasviering door zwarte piet te spelen zijn Karlijn van de Wijgert (14) en Mabel Wijnen (14) van het Maaslandcollege uit het 3ejaar.

Mabel Wijnen: “Ik heb voor deze stage gekozen omdat ik nog nooit zwarte piet had gespeeld op een plek waar niemand mij kende en dat leek me wel leuk. Soms is het wel ongemakkelijk omdat je juist niemand kent en niet weet waar je over moet praten maar na een tijdje wordt dat minder. Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”

Karlijn van de Wijgert:“Deze stage kwam ik toevallig tegen op www.mas4jou.nl en het leek me een leuke stage om te doen. De bedoeling van de stageactiviteit is dat we als zwarte piet langsgaan bij de mensen om pepernoten en cadeautjes te geven. Doordat ik de mensen niet ken dacht ik dat het moeilijk zou zijn maar dat valt mee ook omdat de mensen heel leuk reageren en open zijn. Zoals bij de dementerende ouderen vond ik het bijzonder hoe ze reageren. Ze weten wel en niet waar het over gaat en dan laat je ze wel een beetje schrikken maar uiteindelijk herkennen ze je, zwarte piet, toch. Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben. Dit is een hele leuke stage en motiveert ook wel om later vrijwilligerswerk te gaan doen.”

Mevrouw Antonine van Orsouw vrijwilligster bij BrabantZorg): “Ik vind de maatschap-pelijke stages een goede zaak want de leerlingen komen te weten hoe het is om met ouderen om te gaan en wat er speelt in bejaardentehuizen. Veel leerlingen vinden het ook leuk en steken er ook iets van op. Het is gunstig dat jongeren de maatschappij rondom vrijwilligerswerk leren kennen omdat het nu vooral ouderen zijn die vrijwilligerswerk doen. Het zou ook als verplicht vak in het schoolpakket moeten blijven.”

Meneer Mechman ‘Mike’ Gadziev (vrijwilliger bij BrabantZorg): “Het is heel goed dat middelbare scholieren vrijwilligerswerk moeten doen. Ze leren er niet alleen heel veel van maar het is ook nodig in de toekomst en dan is het handig dat ze al hebben ervaren wat vrijwilligerswerk inhoudt.”

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag