Stage bij het Franciscanenklooster in Megen


Ik ben Laurens van Rossem, 14 jaar en woon in Megen. Ik zit op het Maaslandcollege in Oss HAVO 3e jaars. Mijn maatschappelijke stage vanuit school ben ik gaan doen bij de Franciscanen in Megen. Dit heb ik gedaan samen met Anouk van de Camp (14), van het Mondriaancollege Oss 3e jaars zij woont ook in Megen, en mijn broertje Maurice van Rossem (12), van het Hooghuis lyceum Oss zuid in de 1e jaars sportklas. In dit prachtige franciscanenklooster hebben we vele opdrachten vervuld en ik vond het een prachtige ervaring.

De broeders Fer van der Reijken en Wim Pot waren onze stagebegeleiders. Een van onze opdrachten was om samen met Wim in de kloostertuin (Hof van Lof) de appels en peren te oogsten en de walnoten te rapen. 
Ik en Anouk hebben later nog appels geschild toen het ‘Franciscaans jongerentreffen’ was. Zij hebben er later appelmoes van gemaakt.  Wat me al meteen opviel was de rust en vriendelijkheid van deze broeders waarmee ze ons begeleidden. Het was erg leuk om dit in de schitterend aangelegde tuin te doen. Later hebben we van broeder Fer ook nog een rondleiding gekregen door het klooster en het is echt veel groter dan je denkt! Ook zijn we veel meer te weten gekomen over broeder Franciscus. Elke zondagmorgen is er een heilige mis in de kerk bij het klooster waar ik ook  regelmatig naar toe ga met mijn vader, moeder en broertje.

Na afloop van deze mis stonden achter in de kerk onze gerecycelde kerstkaarten waarvan de opbrengst gaat naar St. Suryodaya; een stichting die zich inzet voor kansarme kinderen in India. Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken. Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen! In het klooster wordt er hard gewerkt om alles op orde te houden. Een gezellig en aardige groep broeders staat meteen voor je klaar. Heel fijn dat ze deze medewerking willen verlenen, om niet alleen een kijkje te nemen achter de schermen maar ook dat er gastvrij wordt meegewerkt aan deze maatschappelijke stage. Het was voor mij niet erg ver van huis en ik heb het erg graag gedaan! Ik had het niet willen missen! Allemaal erg veel dank! Doordat je iets voor anderen hebt kunnen doen zijn deze dagen nog mooier!

Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag