Vrijwilligerswerk met jongeren met een lichamelijke beperking.

Stage bij Stichting Aktiefix, december 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiny Tiemissen - BestuurslidStichting Aktiefix organiseert 10 keer per jaar logeerweekenden voor jongeren met een lichamelijke beperking. Het doel hiervan is om de kinderen een leuk weekend te bezorgen en om de ouders een weekend te ontlasten zodat ze aandacht kunnen besteden aan de rest van het gezin. De weekenden worden telkens anders ingevuld, bijvoorbeeld met knutselen, spelletjes, maar ook uitjes: de Efteling, het theater en de dierentuin. De stagiaires doen met alles mee en helpen daar waar nodig is. “Er waren al stagiaires van de Hogeschool maar we hebben besloten om ook mee te doen met maatschappelijke stages, omdat we een groot probleem hadden bij het vinden van vrijwilligers. We hebben hierdoor een wachtlijst gehad van meer dan een jaar voor nieuwe kinderen. Door de hulp van maatschappelijke stagiaires kunnen we meer kinderen helpen”.

Daarnaast krijgt Stichting Aktiefix door middel van
maatschappelijke stages meer naamsbekendheid. En Voor de staf betekent het een verlichting van de lasten, want vele handjes maken licht werk. Er waren in het begin wel twijfels, omdat sommige jongeren met een lichamelijke beperking net zo oud of ouder zijn als de maatschappelijke stagiaires, maar dit blijkt geen probleem te zijn. De stagiaires zijn heel actief naar de kinderen toe. “We merken dat ze liever met élkaar praten en spelen dan met ouderen omdat ze in de dezelfde leeftijdscategorie zitten”. 
Maatschappelijke stage helpt mee aan de algemene ontwikkeling van scholieren. Tijdens de stage bij Aktiefix zien scholieren hoe het is om te leven met een handicap maar tevens dat jongeren met een lichamelijke beperking niet zielig zijn maar heel veel kunnen.

Feline Broeders (14) en Demi van Erp (14) van het Maaslandcollege 3e jaar helpen mee tijdens het weekend.

Feline Broeders: Ik heb deze stage gevonden op de stagemarkt en het zag er heel leuk uit. Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken. Verder leer je ook leerlingen kennen van andere middelbare scholen en van de Hogeschool. Dit is soms leuk, want je kunt dingen uitwisselen en ze zijn allemaal heel aardig. Maar zij nemen meer verantwoordelijkheid waardoor het soms moeilijker is jezelf op de voorgrond te zetten. Maatschappelijke stage is in mijn ogen geen tijdverspilling omdat het bij school hoort. Je bereidt je tenslotte voor op je toekomst.

Je bent ook niet veel tijd kwijt aan de stage. In één weekend heb je je stage afgerond. Maar dat maakt voor mij niet uit, want ik zou hier nog wel eens terug willen komen als vrijwilliger. Ik zou deze stage ook zeker aan willen raden aan anderen, mits je geduldig bent want dat is soms wel nodig. Verder kan ik niks bedenken dat ik niet leuk vond aan deze stage. Alles is super leuk.

Demi van Erp: De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders. Ik heb voor deze stage gekozen omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in verzorging. Deze maatschappelijke  stage heeft me geholpen bij mijn oriëntatie voor later en ik weet nu dat ik dit heel leuk vind om te doen. Het is soms wel minder leuk, dat de kinderen aan je hangen maar dat wordt helemaal gecompenseerd doordat ze altijd vrolijk zijn en ook echt met je willen spelen. Je mag hier ook overnachten, dit is niet alleen erg gezellig, je leert de kinderen beter kennen waardoor je een betere band kan opbouwen met de kinderen. Ik ben aan het nadenken om terug te komen als vrijwilliger want het is echt heel leuk. Het is ook goed, want ze hebben vrijwilligers nodig die meehelpen.

Reacties van de kinderen:

Juul (9 jaar): Ik vind heel veel dingen leuk om te doen. We zijn een keer naar de Efteling geweest, dit was het leukst. Ik ben in de achtbaan geweest en dit was niet eng. We hebben ook met zijn allen geknutseld. Ik had eigenlijk niet verwacht dat de stagiaires zouden meehelpen. Ik vind dit wel leuk want we hebben ook meer hulp. Ik vind het wel jammer dat dezelfde stagiaires niet meer komen. Ik vind Aktiefix héél leuk.

Thijs (9 jaar):Ik vind het leukst om te spelen en ook wanneer we een keer ergens heen gaan. Verder vind ik leuk en goed dat de stagiaires er zijn en meehelpen. Ze doen leuk mee met de spelletjes.  
Laatste nieuws

Leuke ervaring van...

 • Mabel Wijnen (14 jaar):
  "Ik zou deze stage aan willen raden aan anderen want het is hartstikke leuk om te doen, je kunt dit samen doen met een vriend/vriendin, je speelt zwarte piet en je komt in contact met bejaarden.”
  Lees hier het hele verslag
 • Karlijn van de Wijgert (14 jaar):
  "Ik heb tijdens deze stage geleerd om met mensen om te gaan, hoe je een praatje kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen een leuke tijd hebben.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Feline Broeders (14 jaar):
  “Ik vind het ook leuk om met mensen met een lichamelijke beperking te werken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Demi van Erp (14 jaar):
  "De stage houdt in dat je beter leert omgaan met de handicap van de kinderen, maar ook dat je je niet anders moet gedragen dan anders.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar):
  "Het kerstkaarten maken met Fer, Anouk en Maurice was ook erg leuk. Ik heb nooit geweten dat ik zo’n creativiteit in me had totdat we kerstkaarten gingen maken.”
  Lees hier het hele verslag 
 • Laurens van Rossem (14 jaar)
  " Het gaf me ook heel veel voldoening om iets voor deze kansarme kinderen te mogen doen!”
  Lees hier het hele verslag